Top

Sunkiausia susitarti su savo demonais: interviu su žinomu šefu

Tekstas: Urtė Mikelevičiūrtė

Artūras Naidenko – vienas tų šefų, kurie daug nekalba, bet dirba teisingai ir užtikrintai. Labai nuoširdus ir subrendęs interviu apie tai, ką reiškia turėti šeimos verslą, valdyti skirtingus restoranus ir peržengti didžiausias baimes.

VMG Master: Artūrai, esi vienas geriausių šefų Lietuvoje. Ką Tau reiškia turėti restoraną?

Artūras: Man tai nėra vien veikla ar darbas. Tai – žaidimų aikštelė realizuoti save. Man tai – tiesiog gyvenimas.

VMG Master: O ar sunku turėti restoraną?

Artūras: Visų pirma, reikėtų įsivardyti, kas yra sunku. Yra daug dalykų, kas yra sunku, bet jeigu tai tave veža, palengvėja nkartų. Kiekvienoje situacijoje gali būti sunku, bet viskas priklauso nuo požiūrio. Tiesiog arba tu sugebi su tuo susitvarkyti, arba ne.

 

VMG Master: Ką reiškia turėti restoraną su šeima?

Artūras: Be abejo, tik pradėjus savarankišką verslą, nebuvo lengva atskirti, kur mes – kolegos, kur – šeima. Bet po to išlindo vien pliusai. Žymiai paprasčiau dirbti, nes daugelio dalykų net nereikia apšnekėti – ir taip viskas aišku. Iš darbo našumo pusės – viskas tiesiog lengviau pasidaro. Man nereikia jai pasakoti ir pristatinėti elementarių dalykų, o jai nereikia man perteikti jos kuruojamųjų.

 

VMG Master: Gal tai yra viena iš sėkmės paslapčių?

Artūras: Gal ir taip. Juk gali kritikuoti iš šalies be pykčių, juk nelinki blogo savo artimiausiam žmogui. Kartais net nematai, jog tavo patiekale – kažkokia nesąmonė.

 

VMG Master: Pirmas restoranas. Kada jis išvydo pasaulį?

Artūras: Aš labai norėjau turėti savo restoraną. Pavargau nuo to jausmo dirbti kažkam. Kai ateina tas etapas, kai supranti, jog tavo sprendimų priėmimas lemia sėkmę, o tavo rankos surištos – laikas darytį pokyčius. Tuomet gimė betaversija „uokso“. Nuo to viskas ir prasidėjo. Ir su Odeta (Artūro žmona – aut. past.) pradėjome dirbti. Ji tuomet buvo atsakinga už komunikaciją.

 

Sunkiausia – perlipti patį save

 

VMG Master: Kokie yra patys didžiausi iššūkiai, su kuriais susiduri?

Artūras: Manau, jog – paties demonai. Sunkiausia perlipti per save, o visa kita – klausimas laiko tėkmėje, detalės ir dėlionės. Jeigu tu tiki, kuo darai, ir turi viziją, yra tikimybė, jog pasiseks.

 

VMG Master: „uoksas“ skelbia apie sezoniškumą, o naujasis restoranas?

Artūras: Taip, sezoniškumas itin svarbu. Mes ir dabar su komanda einame net žolelių vietinių rinkti, šefas net savo sodyboje augina įvairiausias gėrybes. Tačiau, kaip bebūtų, „uoksas“ truputį spraudė į rėmus. Naujame restorane „snobas“ galiu lengviau varijuoti ir atstovauti europietiškai, ne tik moderniai lietuviškai virtuvei. Meniu truputį švaresnis, minimalistiškesnis.

 

VMG Master: Artūrai, iš kur semiesi tiek įkvėpimo?

Artūras: Mane įkvepia viskas: aplinka, miškas, muzikas (Artūro restoranuose visuomet skamba puiki muzika, kuria jis rūpinasi pats – aut. past.).

 

VMG Master: Ko palinkėtum norintiems tapti savo srities profesionalais?

Artūras: Dirbti. Išspausti iš savęs maksimumą. Geru amatininku netapsi, jeigu savęs netobulinsi.

 

Artūro Naidenko favoritai:

 

  • Iš Lietuvoje esančių restoranų Artūras renkasi „Sweet Root“ ir „Džiaugsmą“.
  • Alexas Atala – šefas, kuris įkvepia kaip asmenybė.
  • Danielis Hamas – šefas, kuris nepriekaištingai ištransliuoja žinutę apie maistą.