Top

Su kuo dera skirtingos duonos: labiausiai derantys pagardai ir patiekalai

Duona yra vienas tų produktų, pagal kuriuos svečias restorane susidaro pirmąjį įspūdį apie maitinimo įstaigos lygį. Duona gali būti tai, kuo nustebinsite kiekvieną svečią, nes nepriklausomai nuo to, kokius patiekalus jis užsisakys, duoną jis gaus kaip komplimentą. Daugybėje tautų svečiai pasitinkami su pintine naminės duonos, prie kurios derinami skirtingi užtepai bei pagardai. Deja, šiuo metu Lietuvoje didžioji dalis restoranų neturi pakankamai resursų kepti savo duoną, kuria galėtų nustebinti svečius.

Apie tai, iš kur kilo, kodėl tai svarbu ir patarimais iš eskpertų lūpų apie duonkepystę galite skaityti štai čia:

Duona – pirmoji pažintis su restoranu: maža investicija, augantis pelnas

O mes pasižvalgykime po alternatyvas, kurios padės tiems, kurie visgi nori nustebinti negalėdami to padaryti savais kepiniais. Kartais tiesiog užtenka parinkti teisingus pagardus arba teisingą duoną priderinti prie atitinkamai parinktų patiekalų.

Alternatyva restorano duonai

Viena iš patogiausių naminės duonos alternatyvų yra šaldyta duona. Tai duonos pusgaminis, kuris yra užšaldytas ir paruoštas ilgam sandėliavimo laikui. Prireikus tereikia pašildyti pagal nurodytas instrukcijas. Nors dažnas šaldytą duoną vertina skeptiškai ir ji tampa net galvos skausmu, nes geros šaldytos duonos kartais tenka paieškoti su žiburiu.

„VMG Master“ atliko eksperimentą ir išbandė Domipan duonos liniją (ją siūlo „Mantinga“). Dalinamės įžvalgomis bei pagardais, derančiais prie skirtingų duonos rūšių.

Skirtingos duonos ir pagardai prie jų

1. Tamsi Ciabatta su alyvuogėmis – išskirtinai kvapni duona su juodosiomis alyvuogėmis. Ši duona puikiai derėtų su Viduržemio jūros tipo patiekalais, troškiniais bei keptomis daržovėmis. Prie šios duonos puikiai tiktų šio regiono užtepai, tokie kaip tapenade, džiovintų pomidorų bei riešutų užtepas, romanesco, picadas tiliaus padažai. Taip pat reikėtų neužmiršti ir sviesto – juodųjų alyvuogių arba midijų bei petražolių sviestas maloniai nustebintų klientą bei paruoštų jo gomurį ragauti kitus patiekalus.

2. Speltų duona su burokėliais. Ši šiek tiek salstelėjusi rausva duonelė puikiai tiktų su patiekalais, turinčiais džiovintų vaisių, riešutų, taip pat keptų daržovių užtepais arba įvairiais paukštienos ar žvėrienos paštetais. Dėl šios duonos išskirtinio aromato ji puikiausiai tiks skrebučių, traškučių ar džiūvėsių gaminimui, salotoms bei sriuboms gardinti.

3. Bemielė duona su grūdais. Ši natūralaus raugo duona nustebins jūsų svečius patiekta su įvairiais taukų užtepais, daržovių ar grybų užtepėlėmis. Natūralaus raugo duona išsiskiria savo nuostabiu aromatu, purumu bei įvairiausių sėklų kiekiu bei plutelės traškumu. Laktinio rūgimo skonis puikiai derės su tokiais sūriais, kaip kamamberas, bri, mančego.

4. Duonelė su grūdais. Duona pilna įvairių grūdų bei sėklų, gan drėgna viduje, tačiau puri ir subalansuota. Prie šios duonelės puikiai tiks įvairūs daržovių ar riešutų aptepai, grybai, troškintos daržovės. Ši duona, patiekta su troškintais kopūstais ar escalivada, paliks jūsų svečius be amo.