Top

Kruopainis su grybais

Kruopainis su grybais

Apie receptą

Šis kreminis kruopainis yra ne kas kitas, kaip seniai lietuvių virtuvėje gaminamo kruopainio pusbrolis. Ankščiau kruopainiu buvo laikoma košė, pagaminta iš perlinių kruopų bei kitų tuo metu augusių ar džiovintų kruopų, tokių kaip grikiai, įvairiausios sėklos. Mūsų siūlomas variantas yra kiek kremiškesnis, turi sūrio, dėl šios priežasties tai yra originalaus kruopainio moderni gaminto mūsų kultūrinėje virtuvėje versija.

Patiekimas

Tinka įvairių spalvų didesnio diametro lėkštė su įdubimu. Galima naudoti baltas, molines, medines ar žemės atspalvių lėkštes.

Patiekti su svieste apkeptomis voveraitėmis bei baravykais.

Receptas: Tadas Eidukevičius, nuotrauka: Augustė Tamulytė

Receptų rubrikos kūrybinis šefas – Tadas.

Tadas Eidukevičius profesionalioje virtuvėje pradėjo dirbti prieš 8 metus. Žinių sėmėsi iš geriausių Lietuvos virėjų, tarp kurių – Ernestas Viršilas ir Artūras Naidenko. Pastaruosius trejus metus gilina savo žinias Ispanijoje – studijuoja restoranų vadybą ir gastronomiją GASMA. Dirbo su Sergio Bastardu, Begoña Rodrigo, Quise Barella. Jo aistra – baltiškoji gastrokultūra.

Parsisiųskite technologinę kortelę ir iškart įtraukite į savo meniu!

PARSISIŲSK.

Technologinė Lentelė. VMGMaster. Kruopainis su grybais

Kruopainis su grybais

INGREDIENTAI:

Kruopainis

10 porcijų

400 g grikių

600 g lęšių

15 g džiovintų baravykų

30 g druskos

2 g juodųjų pipirų

80 g sviesto

60 g morkų

300 g tarkuoto kietojo sūrio

700 g avižų

600 g 35 % riebumo grietinėlės

3,5 kg vištienos sultinio

300 g svogūnų

DARBO EIGA:

Kruopainis

GAMINIMAS

  1. Morkas nuskusti ir sutarkuoti.
  2. Svogūnus supjaustyti brunoise.
  3. Daržoves apkepti su sviestu, supilti grikius bei lęšius, pakaitinti apie minutę ir supilti 1/2 vištienos sultinio, džiovintus baravykus bei prieskonius, nuolatos maišant virti ant aukštos kaitros.
  4. Nusigaravus 1/2 sultinio sumažinti kaitrą, supilti antrą sultinio dalį, grietinėlę, avižas, virti, kol avižos bus iki galo išvirusios.
  5. Įmaišyti sūrį į kruopainį.
  6. Patiekti su apkeptais baravykais bei voveraitėmis.

ALERGENAI: pieno baltymai.

INGREDIENTAI:

Vištienos sultinys

12 litrų

4 kg vištienos karkasų

4 kg vištienos sparnelių

15 kg vandens

2 kg morkų

1,6 kg vištienos odos

1,5 kg svogūnų

6 vnt. lauro lapų

40 g petražolių

10 vnt. juodųjų pipirų

DARBO EIGA:

Vištienos sultinys

GAMINIMAS

  1. Vištienos karkasus, odas bei sparnelius iškepti 170 laipsnių orkaitėje atskirose skardose, kol įgaus šviesios karamelės spalvą.
  2. Daržoves nuplauti ir nuskusti, supjaustyti 1 cm storumo griežinėliais.
  3. Iškepusią vištieną sudėti į puodą, supilti vandenį ir sudėti daržoves, užvirti bei nugrėbti putas.
  4. Sudėti prieskonius, sumažinti ugnį, virti apie tris valandas.
  5. Išvirus sultiniui, į jį sudėti petražoles ir palikti pastovėti apie 20 min., vėliau nukošti.