Top

Tegul tortas grįžta į meniu: apie tortus visiems metams!

Tekstas: vmgmaster.lt 

Tortas – tai desertas, kuris kiekvienam iš mūsų turi vienokią ar kitokią simbolinę reikšmę. Dažniausiai tortai yra siejami su įvairiais ritualais – vestuvėmis, Naujaisiais metais, gimtadieniais ar krikštynomis… Nepameluosime ir sakydami, kad tortai mums yra kažkas tokio, kas sukelia šilčiausius bei gražiausius prisiminimus – močiutę, kuri neleidžia valgyti lakštų, laukiančių atsidurti „Napoleone“, bet leidžia kartais lyžtelti karšto šokolado, paruošto šokoladiniam tortui.

Bet kodėl tortai yra retas svečias restoranų meniu ir gal laikas pagalvoti apie išsiskyrimą iš minios bei kuriant desertų meniu įtraukti tortą?

Dienos tortas

Pastaraisiais metais dirbę ar ilgėliau gyvenę užsienyje mato, jog tortų ir pyragų kultūra bei tradicijos stipriai veši. Tuo tarpu Lietuvoje esame kiek užsnūdę šiuo klausimu. Lietuvoje išties turime nuostabių konditerijos ateljė, gabių konditerių, tačiau mažai dar kas vykdo dienos torto konceptą. Užsienio šalyse vis daugiau restoranų yra linkę pakeisti savo dienos desertus į gabalėlį pyrago ar torto. Tai dažniausiai ne tik pradžiugina klientą, tačiau atneša ekonominę naudą restoranui, kavinei ar panašaus tipo įstaigai.

Kodėl verta rinktis pyragus beri tortus vietoje visiems įprastų desertų?

Tiek sektoriuje dirbantys asmenys, tiek klientai yra pastebėję creme briulee, šokoladinių brownieir panna cottųlaviną, užvertusią Lietuvos dienos pietų meniu. Tad verta pamąstyti ir apie naujienas. Ar tortus kepsite patys, ar tai darys jūsų konditeriai, ar tai bus jau įsigyta produkcija – vienareikšmiškai tai atneš sėkmę. Visų pirma, jūs įvairove nustebinsite svečius. Galite įsivesti ir tam tikras tortų temines dienas. Pvz., antradienis – diena „Napoleonui“. Tortus galėsite ir užšaldyti arba jau rinktis gamintus ir šaldytus – taip kontroliuosite likučius. Ir, žinoma, diktuosite madas.

Tortų ir pyragų įvairovė bei kaip pasirinkti

Tortai būna įvairiausi – kempininiai (sponge cakes), sviestiniai, kreminiai, putėsių, vaisių, trupininiai, tartaletės… Tad vis dėlto, kokius pyragus bei tortus pritaikyti jūsų verslo modeliui ir kaip juos parinkti priklausomai nuo sezono?

Žiema. Tai – šaltasis metų laikas, kai vis labiau ir labiau norisi karštų desertų bei pyragų. Užmirškite visiems nusibodusius coulantusbei lava cake. Šiuo metų laiku siūlome savo svečius nustebinti karštu štrudeliu ar obuolių pyragu – būtent tokiais pyragais, kurie jūsų klientui primins vaikystę, namų jaukumą bei sukels šiltus prisiminimus. Taip pat kartais norisi kažko „sunkesnio“, tokiu atveju galima rinktis morkų pyragus, sūrio tortus arba jau klasika tapusias kombinacijas – tamsiojo šokolado bei aitriųjų paprikų pyragą.

Pavasaris. Su besikeičiančia gamta turėtų keistis ir jūsų desertų asortimentas. Pavasario meniu tegul atsispindi atbundanti gamta – nauji švieži skoniai, lengvi purūs pyragai bei lengva rūgštele gomurius atgaivinantys tortai. Pavasario pradžioje puikiai tiktų varškės bei aviečių štrudelis – tai gaivus, tačiau vis dar gana žiemiškas pyragas. Pavasariui įgavus pagreitį, tokie tortai, kaip „Red Velvet“ arba niekada nemirštantis klasikinis „Medutis“, būtų puikus pasirinkimas.

Vasara.Tai sunokusių uogų bei vaisių laikas, tad verta išnaudoti šią tematiką. Vasarą jums puikiai tiks gaivūs bei saldžiarūgščiai pyragai ir tortai su gaivia uogų rūgšteliu, pavyzdžiui, šokolado bei juodųjų serbentų pyragas, plikyti pyragaičius, eklerai ar net skirtingi, tačiau gaivūs sūrio pyragų variantai. Juk jis gali būti patiektas su skirtingais vaisias bei uogomis. Taip pat reikėtų neužmiršti rabarbarų ar mėlynių trupininių pyragų – jie primena vaikystę.

Ruduo. Tai metų laikas, kai dienos darosi vis vėsesnės ir trumpesnės, lyja vis daugiau ir daugiau, o žvarbūs vėjai tampa kiekvieno kasdienybe. Savo klientus siūlome pralinksminti šokolado, mangų bei aitriųjų paprikų pyragais ar tortais – jie ne tik pralinksmins, bet ir sušildys jūsų klientus. Taip pat reikėtų po truputį grįžti prie šiltųjų desertų ir pyragų. Vienas jų – slyvų trupinis pyragas, kuris jūsų klientus nustebins savo subtilia rūgštele.

VMG Master ragauja ir rekomenduoja:

Mes padarėme aklą degustaciją ir visas kolektyvas ragavo skirtingus „Mantinga“ tortus ir išrinko 5-uką.

Rezultatai:

1. Medaus tortas“.

Aromatingas, saldus, gerai integruota vanilė bei smagi rūgštelė nuo linkėjimų iš citrinos.

http://www.mantinga.lt/lt/produktai/saldus-gaminiai/tortai/medaus-tortas

2. Tortas „Red Velvet“.

Žavus raudonos spalvos tortas, kurio pagrindą sudaro raudono šokoladinio biskvito lakštai, pertepti šviežiu kreminiu sūriu.

http://www.mantinga.lt/lt/produktai/saldus-gaminiai/tortai/tortas-red-velvet

3. Tortas „Chill Out“.

Juodo šokolado, mangų, egzotinių vaisių bei pipirų derinys – truputėlis egzotikos.

http://www.mantinga.lt/lt/produktai/saldus-gaminiai/tortai/tortas-chill-out

4. 5 sluoksnių tortas „Deluxe“.

Kiekvienam po sluoksnį. Ant šokoladinio biskvito – juodojo šokolado skonio kremas, dulce de leche karamelė, sūrio kremas bei dar vienas sluoksnis karamelės su biskvito kubeliais.

http://www.mantinga.lt/lt/produktai/saldus-gaminiai/tortai/5-sluoksniu-tortas-deluxe-pjaustytas

5. Sūrio tortas „Philadelphia“.

Niujorko stiliaus sūrio tortas su daug grietinėlės, baltuoju šokoladu ir traškiu sausainių pagrindu. Jį puošti galima kaip tik norite – uogomis, vaisiais, sausainių trupiniais ar kitais pagardais.

http://www.mantinga.lt/lt/produktai/saldus-gaminiai/tortai/surio-tortas-philadelphia-pjaustytas