Top

Supermaistas ir pusrytiniai patiekalai visą dieną populiarėja vis labiau („Daily Poison“ pavyzdys)

Tekstas: Urtė Mikelevičiūtė, nuotraukos: Augustė Tamulytė

Gražieji dubenėliai, vadinami bowls, sklidini tokio gėrio, kaip goji, šilkmedžio uogos, riešutai, kokosų traškučiai, chia sėklos, spirulina ar kitos sveikos gėrybės po truputį įtraukiami į vis didesnio žmonių skaičiaus kasdienius valgymus, ypač sostinėje. Kaip ir gerą omletą ar sočią plaktą kiaušinienę (angl. scrambled) su kumpiu ar lašiša rinktis pasirinkti vietoj įprastų dienos pietų.

Yra ir tokių valgytojų, kurie visą dieną mėgsta mėgautis pusrytiniais patiekalais, – košėmis, skrebučiais su riešutų sviestu ar minėtais kiaušiniais.

Lietuvoje esti vis daugiau ir daugiau vietų, kurios pusryčių įkvėptus patiekalus siūlo visos dienos metu (kaip pavyzdžiui, vieni pirmųjų pusryčiauti visą dieną pakvietė „Kavos era“, apie kuriuos dar būtinai pakalbėsime). O šiandien apie viena, prieš keletą mėnesių duris atvėrusią ir šviežios gaivos į Vilniaus gastronominį žemėlapį įnešusią vietą – „Daily Poison“.

Restorano pagrindinius patiekalus parsivežė iš Balio

Agota ir Salvijus – savininkų pora, kurie idėją atsidaryti savo valgymo vietą subrandino Balyje. Ten gimė ir restorano pavadinimas, kuris reiškia kasdienius nuodus, nes juk visas maistas tam tikra prasme yra nuodas. Gyvendami ten (pora Balyje praleido 7 mėnesius), jie suprato, kad nori pasinerti į mylimą veiklą. Tad dar nuotoliniu būdu pradėjo patalpų paieškas. Tuo tarpu meniu jau dėliojo čia pat – tiesiog važinėdami po salą motoroleriu.

Kaip ir visų kitų kelionių ar išvykų metu, pora daug ragavo, o iki mėgstamų vietų dėl tam tikro patiekalo nuvažiuodavo net keliasdešimt kilometrų. „Būtent ant motorolerio ir gimė beveik visas mūsų meniu“, – dalijosi Agota. „Užsimanę kiaušinienės su bekonu ir grilintu bananu kaskart važiuodavome net 60 km, kad suvalgytume mėgstamą patiekalą. Jį pačiu pirmu numeriu ir įtraukėme į meniu.“  Agota pasakoja apie „Barber“ patiekalą – plaktą kiaušinienę ant viso grūdo čiabatos duonos su kepta šonine, grilintu bananu ir karameliniu sirupu.

Sveikų ir energijos suteikiančių dubenėlių bowls mada

Pora mėgsta valgyti ne tik skaniai, bet ir sveikai, tad jų restorane – kruopščiai atrinkti produktai. Į jūsų skrandžius keliaujantys riešutai čia atrinkti ir atplukdyti specialiai jiems – nepurkšti ir organiški.

Tiems, kurie seka maisto madas, jau teko susidurti su dubenėliais, sklidinais trintų uogų, chia sėklų, spirulinos, įvairių džiovintų ar šviežių vaisių. Jie vadinami supermaistu, nes suteikia daug energijos ir yra itin sveiki. Čia jie ruošiami su bananais, chia sėklomis, anakardžiais, moliūgų sėklomis, papildomai su burokėliais, kakava, šaldytomis avietėmis ir džiovintomis vynuogėmis, ar su spirulina, riešutų sviestu, kokosų traškučiais, goji ir šilkmedžio uogomis bei migdolais.

Beje, kalbant apie riešutų sviestą – „Daily Poison“ bendrauja su vietiniais gamintojais Vilniuje, kuriejiems paruošia visiškai natūralų ir organišką.

Komfortiškas: nuo skrebučių iki košių bei kiaušinienių

Skrebučiai čia ruošiami su bananais ir datulėmis, aviečių uogiene.

Gausus čia ir košių pasirinkimas: nuo klasikinių visogrūdo avižinių iki chia pudingo ar spirulinos, ruošiamų su karvių ar augaliniu avižų pienu. Beje, pasiteiravus, ar mūsiškiai valgytojai jau išprusę spirulinos atžvilgiu, Agota pasakojo, kad net ir nežinantiems mielai papasakoja. „Tiems, kurie nežino, visuomet papasakojame apie ingredientus. Pavyzdžiui, daug kas dar nežino, koks gėris yra spirulina. O tai tiesiog dumblis, kuris atitinka visą baltymų dienos normą“.

Pas mus lankosi įvairaus amžiaus svečiai: nuo dešimtmečių ar dar jaunesnių iki pensinio amžiaus žmonių. Net ir tie, kurie užklysta ieškodami kotletų ar itin sočių pietų, sužinoję, jog ruošiame kiaušinienę net iš 4 kiaušinių, patiekiame su lašiša ant viso grūdo duonos, o patiekalo kaina atitinka dienos pietų ar dar mažesnę (5,5 Eur), lieka ir grįžta vėl. Tas jausmas, kai matai, kad visi čia randa savo mėgstamą patiekalą – puikus“, – pasakojo Salvijus.

Meniu – Instagram nuotraukos

Žavi jaunuolių pora atvežė į Vilnių ne tik daug puikių patiekalų, bet ir šiokių tokių naujovių. Maistą užsisakyti jie kviečia pasižvalgius po jų Instagram profilį, kuris guli čia pat planšetėje. Ir nors daug kam ši vieta asocijuojasi su pusryčiais, visgi „Daily Poison“ kviečia jų maistą valgyti visą dieną. Ilgainiui ši vieta veiks ir vakarais – tikėkimės, bus vis daugiau ir daugiau komfortišką, sveiką ir gerą maistą mylinčių žmonių.

Adresas: J.Jasinskio g. 14A-101, Vilnius, Lithuania

Sekti galite štai čia:

Daily Poison