Top

Mamų ir močiučių maistas vėl ant bangos – naujas, nostalgija kvepiantis restoranėlis „Kiškio kopūstai“

Tekstas: Rūta Bernotaitė, nuotraukos: Agnė Kertenytė Katmandu

Vasaros pievos ir balos, žiemos linksmybės, nušalusios nosys ir suplėšytos kelnės. Sūpynės ant didžiausios liepos, o šalia – ką tik pasaulį išvydusių kačiukų gimimas. Mama, močiutė (o gal tėtė) šaukia mojuodami persisvėrę per langą, balkoną:

„Pavalgyt! Košė atauš!“

Įkaitę močiutės ir mamos skruostai, miltuotos jų rankos, tešla išteptos prijuostės. Stebite užgerdami kompotu, kaip mama trina bulves, įpila pieno, įdeda ką tik sumušto sviesto gabalėlį, pasūdo ir su meile suka, kol puode gimsta labai kreminė, pati skaniausia bulvių košė.

Tėčiui skirto karbonado šliosas užima pusę lėkštės didžiausios, o jums nosį kutena gausiame padaže garuojantys skryliai. Sesei mamos grikių kotletukai – patys mėgstamiausi. Traška prie stalo skanaujami rauginti agurkai, morkos ir kopūstai. O broliui mama pagamino minkštus, traškia plutele pasidengusius varškėtukus. Juos pagardino grietine ir pavasarį daryta aviečių uogiene.

Mama su močiute paskutinės prisėda prie stalo – joms svarbiausia, kad vaikai būtų pavalgę. Jų lėkštėse – pačių marinuota silkutė, pagardinta grybais ir bulvių traškučiais, garuoja šviežių kopūstų sriuba.

Tėtis laimingas pažadėjo, kad priskus didelį puodą bulvių, kad ryt visa šeima drauge galėtų gaminti pačius skaniausius cepelinus. Bus ir su mėsa, ir su varške bei grybais. Mamų virtuvė tarsi žaidimų aikštelė – visada žinai, ką valgysi, bet kiekvieną kartą nustembi paragavęs.

**

Ar pajutote nostalgiją ant liežuvio galiuko? Ar norėtųsi grįžti į tą šiltą virtuvę, kurioje patys skaniausi mamos bulviniai blynai, namie gaminta šaltiena? Gi tik pas mamą skaniausi šaltibarščiai, tik močiutė daro geriausius balandėlius. O kaip grįžti į tuos sentimentus keliančius namus, kuriuose visada šilta, o gomurį stebina skoniai?

Ogmios centre (Verkių g. 29, Šeimos aikštė 10), Vilniuje duris atvėrė restas „Kiškio kopūstai“. Jame vaiksytės skonius jau rado ir seneliai, ir studentai, ar net prie tokio maisto tarsi jau įpratę vaikai. Šilti interjero tonai, gėlių gausybės, ryškūs, tarsi iš spalvinimo knygutės atklydę piešiniai ant sienų.

Pačių virtuvės šefų marinuojamos daržovės (trašku, net gera) bei silkė, čia pat kočiojama žagarėlių tešla, gausios porcijos. „Kiškio kopūstai“ meniu sukurtas remiantis jūsų ir mūsų močiučių bei mamų receptais – klasika dvelkiančiais. Rezultatas? Patiekalai, pritaikyti šiandienos skubančiam žmogui, norinčiam tiesiog… skaniai pavalgyti. Be įmantrybių, be fanfarų, bet su skoniu, kuris sukelia gražiausius jausmus.