Top

Kaip vystosi mažesnių Lietuvos miestų verslas: garsaus maisto kritiko apsilankymas pakeitė restorano istoriją

Tekstas: Aistė Sendžikaitė

Šie metai Marijampolei ypatingi – ji paskelbta Lietuvos kultūros sostine. Smalsuolius iš visos šalies vilioja sena krašto istorija, kultūra ir menais, o verslininkams tai – puiki galimybė turistus supažindinti ir su vietine gastrokultūra. Kalbiname prieš trejus metus Marijampolėje atsidariusio baro-restorano „KamBARys“ bendraturtes Daurą Narkevičiūtę ir Aistę Jurkonytę.

Svarbiausia turėti koncepciją

VMG Master: Kaip nusprendėte atidaryti „KamBARį“? Ar pasirinkimas atidaryti barą visuomet buvo pašaukimas, ar tai labiau kaip trendas?

Aistė ir Daura: Pirmiausiai gimė idėja atidaryti barą. Visgi pastebėjome, jog lankytojai šią vietą pamilo ne tik dėl gėrimų, bet ir dėl maisto. Tad pamažu peraugome į restoraną.

Aistė: Studijuodama Vilniuje dirbau keliuose restoranuose ir tikriausiai ten užsikrėčiau noru toliau dirbti šioje sferoje. Pabaigusi studijas išvažiavau į užsienį įgyti daugiau patirties ir ieškoti įkvėpimo. Susipažinau su kitokia aptarnavimo kultūra, patiekalų įvairove. Dirbdama ten nusprendžiau, kad Marijampolėje trūksta geros, jaukios vietos smagiems pasisėdėjimams su šeima, draugais. Supratau, jog restorano gyvenimu ir nuotaikomis noriu dalytis – smagu turėti verslo partnerį, kuriuo gali pasitikėti, pasiskųsti vienas kitam ar pasidžiaugti. Dar dirbant užsienyje, aktyviai bendravau su Daura, ir kartu rinkome idėjas būsimam barui.

 

VMG Master: Kaip pasirinkote tokį interjerą? Kuo jis ypatingas?

Aistė ir Daura: Interjerui įtaką padarė pavadinimo idėja ir visas restorano konceptas – kuriame jaukių namų, kambario atmosferą. Neslėpsime, finansinė padėtis skatino pasidairyti akcijų ir neaplenkti sendaikčių parduotuvių.

 

Garsaus maisto kritiko apsilankymas atvėrė duris į sėkmę 

VMG Master: Dirbate jau trejus metus, kaip per šį laikotarpį pasikeitė meniu ir pats „KamBARio“ darbas?

Aistė ir Daura: Pradėjome nuo baro, tapome restoranu. Pradžioje užsukdavo daugiausiai jauni lankytojai – grįžę studentai iš kitų miestų, norintys su draugais linksmai praleisti penktadienio ar šeštadienio vakarą. Darbo dienomis sekėsi prasčiau, klientų sulaukdavome minimaliai. Tuo metu meniu buvo gana siauras, dienos pietų irgi neturėjome – ir štai vieną dieną užėjo Užkalnis, parašė gražų straipsnį apie mus ir tapome restoranu (juokiasi). Nuo Užkalnio apsilankymo šiek tiek praplėtėme meniu, įtraukėme daugiau karštų patiekalų, kadangi atsirado didesnis poreikis. Visgi daugiau jo neplečiame, tikime, jog siauras meniu padeda išlaikyti aukštą kokybę.

 

VMG Matser: Kaip manote, kuo „KamBARys“ unikalus ir išsiskiria iš kitų? 

Aistė ir Daura: Marijampoliečius labiausiai šokiruoja neformali aplinka – jie pripratę prie standartinių, valgyklinių vietų, tad užėję pas mus šiek tiek nustemba ir pasimeta. Čia gana maža erdvė, šviesu, kiek neįprastas interjeras – atmosfera tarsi tikrame kambaryje.

Organizuojame uždarus ir viešus renginius, kviečiame įvairius atlikėjus. Baras – tai tarsi socialinis-kultūrinis reiškinys, todėl norime įnešti ir šiek tiek kultūros, skatinti svečius pabūti ilgiau, ne tik pavalgyti ir iškart išskubėti namo.

Viena didžiausių problemų – sezoniškumas svečių atžvilgiu

 

VMG Master: Su kokiais sunkumais susiduriate šiuo metu?

Aistė ir Daura: Labai jaučiame sezoniškumą. Vasarą viskas puiku – daug švenčių, žmonių, atidarome lauko terasą. Kai tik oras atvėsta, viskas pasikeičia. Žiemą trūksta lankytojų srautų. Žinoma, visuomet turime ir nuolatinių klientų, užsukančių per dienos pietus. Vis dėlto, šaltuoju metu svečių skaičius stipriai sumažėja.

 

VMG Master: Kuo skiriasi Marijampolės svečiai?

Aistė ir Daura: Kadangi miestas puikiai sutvarkytas ir šiais metais paskelbtas Lietuvos kultūros sostine, atvažiuoja nemažai svečių iš kitų miestų – pasivaikščioti ir pamatyti, kaipgi mes čia išsipuošę. Apie mus rašė keli portalai, žmonės užsuka, džiaugiasi, sako, jog skaitė, ir planavo aplankyti. Kaip minėjome, pradžioje daugiausiai lankėsi studentai, jaunimas, dabar svečių ratas prasiplėtė – rytinio kavos puodelio ar dienos pietų užsuka ir vyresni miesto gyventojai.

 

VMG Master: Kaip manote, kur yra sėkmės paslaptis?

Aistė ir Daura: Kuriame namų jaukumą, renkamės produktus ir patiekalus tokius, kokie mums pačioms patinka. Ragaujame ir eksperimentuojame. Viską atliekame „nuo akies ir nuo širdies“ (juokiasi). Mūsų sėkmė slypi paprastume. Štai meniu turime populiarųjį Kambariokų kepsnį, kuris gaminamas visiškai paprastai – taip, kaip gamindavo mama. Būtent tai sukuria artimumą, jaukumą ir puikią atmosferą.

Adresas: Laisvės g. 26-3, Marijampolė, Lietuva

Sekti jo veiklą galite čia:

KamBARys