Top

Nacionalinė šefų rinktinė gavo pirmuosius medalius!

Tekstas: vmgmaster.lt, nuotraukos: Daiva Šarėjienė

Nacionalinė šefų rinktinė, atstovaujanti Lietuvai Liuksemburge vykstančiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“, gavo pirmąjį medalį! Lietuvos šefų komanda nacionalinėse rungtyse varžosi su stipriausiomis pasaulio komandomis. Lapkričio 26 d. įvykusiame „ART stalo“ rungtyje iškovojo bronzą! O Vita Brūzgienė iškovojo auksą meninėje sūrio raižymo rungtyje.

Kaip komentavo LRVVK prezidentas Jaroslav Orševski: „Jaučiamės pavargę, bet labai laimingi. Žodis nugalėjęskamba jau labai skambiai. Mes dalyvavome savo kategorijoje, laimėjome bronzą ir tai labai džiugu. Bet svarbiausia, ne tai, ką laimi, o ką individualiai atneša tokios parodos. Tai, visų pirma, patirtis, naujos pažintys ir dar glaudesni ryšiai su kolegomis. Ir dar vienas svarbus dalykas – pavyzdys jaunajai virėjų kartai.“

Vienas prestiziškiausių, karščiausias madas diktuojančių čempionatų sutelkia minias gastronomijos pasaulio atstovų.„Culinary World Cup 2018“ čempionate dalyvauja virtuvės profesionalai iš daugiau nei 75 pasaulio šalių: čia vyksta 120 įvairių komandinių rungčių, apie 2000 virtuvės šefų varžosi asmeninėse rungtyse, teisėjauja 55 tarptautiniai teisėjai, o parodoje lankosi net 30 000 gastronomijos srities gerbėjų.

Apie „ART stalo“ rungtį

Jūratė Mikalkėnienė, LRVVKA vykdomoji direktorė ir komandos vadybininkė pasidalijo „ART stalo“ rungties detalėmis:

„Salėje gaminti pradedama nuo 5 val. ryto, per tris valandas reikia paruošti savo stalą, o 8 val. suskamba gongas – tuomet dvi valandas po salę vaikšto teisėjai ir vertina. Nuo 10 val. atsidaro paroda ir pradeda rinktis parodos lankytojai, kurie vaikšto, fotografuoja maistą, todėl pagaminti patiekalai turi būti gražūs visas 12 valandų. Viskas turi gražiai derėti, nesikartoti formos ir technikos. Vertindami komisijos nariai žiūri, ar gerai uždėtas glajus, ar tinkamai susluoksniuotas, ar nėra šešėliavimo ir t. t. Dienos pabaigoje susumuojami balai. „ART stalą“ sudaro (3×4 metrai): trijų skirtingų technikų meninė skulptūra iš maisto produktų (aukštis – nuo 60 iki 100 cm); 4 skirtingi vieno kąsnio užkandžiai šešiems asmenims; šventinis, banketinis patiekalas 8 asmenims; 3 skirtingi užkandžiai 1 asmeniui; lacto-ovo trijų patiekalų meniu 1 asmeniui; 5 patiekalų restorano meniu 1 asmeniui; 4 skirtingi restorano desertai 1 asmeniui; 4 skirtingi pyragėliai 6 asmenims.“

Komandos sudėtis

Lietuvos šefų komandą sudaro patyrę virtuvės meistrai: kapitonai – Darius Dabrovolskas, „Vytautas Mineral SPA“ ir Jaroslav Orševski, restoranas „Siesta“; Vytautas Zdanauskas, viešbutis „Novotel“; Nikita Vornik; Artūras Samavičius, „City Chef“; Jevgenij Volkov, viešbutis „Courtyard by Marriott Vilnius“, Toma Piskarskaitė ir Irena Bukauskautė-Petrik, restoranas „Amandus“; Monika Garnelė ir Dovilė Valentienė konditerijos įmonė „Jo malonė“; pagalbininkai Artūras Braslauskas ir Vladimir Tolkačiov. Komandos vadybininkė, LRVVKA vykdomoji direktorė Jūratė Mikalkėnienė.

Lapkričio 28 d. komandos laukia dar viena rungtis. Jie dalyvaus karštosios virtuvės rungtyje, kurioje ruoš tris patiekalus po 110 porcijų.