Top

Maistas ir „lager“ stiliaus alūs

Tekstas: Agnė Katinaitė
*straipsnio turinys skirtas tik alkoholio verslo specialistams

Dėl plačios skonių ir aromatų paletės alus gali būti derinamas prie įvairiausių patiekalų – nuo mėsos iki sūrių ir net desertų. Šiandien alaus kultūra jau pasiekusi gana aukštą lygį, tad maisto derinimas su alumi tampa neatsiejama ir restoranų kultūros dalimi.

Pati paprasčiausia ir lengviausiai įsimenama alaus ir maisto poravimo taisyklė – maistas su alumi derinamas pagal stiprumą: šalia lengvesnių patiekalų patiekiamas lengvesnio tipo alus, o prie sočių ir intensyvaus skonio – kartesnis, tamsesnis, sunkesnis alus.

Lager – tai dažniausiai skaidrus ir lengvo tipo, žemutinės fermentacijos alus, subrandinamas žemoje temperatūroje. Lager tipo alus dažniausiai gaminamas iš miežių ir pasižymi palyginus lengvu, neintensyviu skoniu.

Populiariausi lager tipo alūs:

Pilsnerskaidrus ir lengvai putojantis alus, pasižymi ypač ryškiu apynių aromatu.

American Lager pasižymi sausoku, šiek tiek vaisišku skoniu – silpnas ir beveik visiškai neturi kartumo.

European Lageraromatingo salyklo ir švelniai karčių apynių derinys.

German Lagerišsiskiria ryškiu salyklo intensyvumu. Dažnai papildomai maišomi karameliniai ar šokoladiniai salyklai, tad iš to atsiranda ir tamsi alaus spalva.

Lager stiliaus alūs yra vis dar populiariausi pasaulyje.

Šviesūs, lengvi šio stiliaus gėrimai yra švelnios tekstūros, turi subalansuotą saldumo ir kartumo elementą, tad derinami prie aštrių ir sūrių valgių.

Pavyzdžiui, šviesusis Pilsner stiliaus alus derinamas su mėlynuoju ar čederio sūriu, su aštriais azijiečių, Meksikos virtuvės patiekalais.

Lager derinamas su šaltais vištienos, kiaulienos, vytinto kumpio užkandžiais, bri, gaudos ar šveicariškais sūriais. Taip pat su daržovių patiekalais, alyvuogėmis, įvairiomis salotomis, sūriais sausainukais ar krekeriais.

Tamsūs lager alūs derinami prie žvėrienos, tamsios mėsos. Gal kiek neįprasta, bet galima derinti su desertais, kuriuose vyrauja karamelės ir šokolado deriniai. Taip pat su stipriais pelėsiniais bei kietaisiais sūriais – gauda, brinza, čederiu, edamu, parmezanu.

Žinodamas pagrindines alaus ir maisto derinimo taisykles, kiekvienas iš mūsų gali atrasti savo gėrimo ir valgio derinį.