Top

Augalinis pienas: pagrindinės jo rūšys, patarimai, kur naudoti ir kaip gaminti

Tekstas: Viktorija Daubarienė, www.ammm.lt, nuotrauka: Augustė Tamulytė, „Raštinė“

Baltas, lengvai salstelėjęs, švelnaus skonio ir šviežiai skrudintų riešutų kvapo. Su kiekviena diena jo ieško vis daugiau žmonių. Šalies kavinėse siūlyti jį prie kavos nėra jokia naujiena, bet vis dar nedaug kas moka objektyviai išsirinkti geriausią ar juo labiau – pasigaminti tokį patys.

Yra daugybė augalinio pieno panaudojimo būdų, kaip ir būdų, kaip jį paruošti. Priklausomai nuo to, kokio rezultato siekiama, pieną galima „melžti“ iš ankštinių, kruopų, sėklų ir riešutų. Kai kas augalinį pieną gaminą net iš vaisių (bananų). Šiai dienai populiariausi – migdolų, sojų, avižų ir kokosų. Tad apie juos ir pakalbėkime.

Migdolų pienas – mažai kalorijų, daug vitaminų, bet netinkamas kavai 

Net jei migdoluose nebūtų tiek daug vitamino E, jis greičiausiai būtų garbinamas už tai, kad yra mažai kaloringas. Viename puodelyje šio gėrimo natūraliai randama tik 30 kcal. O skonis? Jis puikus, ypač jei pienas geriamas vienas. Kavai šis pienas yra kiek per liesas, todėl išplakti tobulą cappucino ar latte bus sudėtinga.

Sojų pienas – karvių pieno kopija be laktozės

Tie, kurie karvių pieno nevartoja tik dėl to, kad yra alergiški laktozei, mielai renkasi sojų pieną. Šis savo maistine verte labai panašus į karvių pieną: puodelyje nesaldinto sojų pieno yra 3 g angliavandenių, 7 g baltymų ir 4 g riebalų. Dažniausiai parduodamas stipriai saldintas ir aromatizuotas, nes pats yra beskonis. Iš ankštinių ruošiamą pieną svarbu bent 20 minučių virti, kad šis būtų lengviau įsisavinamas.

Avižų pienas puikiausiai tiks desertams

Avižų pienas yra natūraliai kreminės tekstūros, saldus ir šiek tiek tąsus. Ypač lengvai pritaikomas gaminant pagrindinius patiekalus, nes yra atsparus karščiui. Taip pat tinka kokteiliams ir įvairiausio tipo desertams. Tiesa, kaip ir avižos, pasižymi aukštu glikemijos indeksu.

Kokosų pienas – ne tik Azijos virtuvės patiekaluose

Kokosų pienas yra ruošiamas iš kokosų riešuto minkštosios dalies, tam tinka ir kokosų drožlės. Parduotuvėje galima rasti tirštą ir skystą šio pieno variantus. Pirmasis skirtas troškiniams, desertams ir padažams ruošti, antrasis – balinti kavai ar gerti vieną. Kokosų pienas, kaip ir kokosų aliejus, turi antivirusinių savybių, todėl gali būti labai patrauklus pasirinkimas šaltuoju metų laiku. Itin populiarėja ruošiant kavas.

 

Viktorijos Daubarienės, tinklaraščio „Animale Minimale“ autorės, komentaras:

„Geriausias patarimas renkantis augalinį pieną – pabandykite tokį pasigaminti patys. Ir nebūtinai tik iš migdolų ar kokosų. Eksperimentuokite su sezamų, kanapių ir moliūgų sėklomis, saulėgrąžų branduoliais, žemės riešutais ir ryžiais. Augaliniam pienui pagaminti tikrai nereikia visų stabilizatorių, emulsiklių, aliejų ir rūgštingumą reguliuojančių medžiagų, kurias naudoja įprasti gamintojai. Tai tik atitolina šį gėrimą nuo pirminės jo paskirties – būti sveikesne alternatyva karvių pienui. Jau net neskaičiuojant, kiek plastiko pakuočių būtų sutaupoma.

O ir gardinti augalinį pieną nebūtina tik druska ir cukrumi. Tam puikiai tiks šafranas, Ceilono cinamonas, kardamonas, muskatas, kerobo milteliai, vanilės ankštys, agavų sirupas, kokosų cukrus ir kiti priedai. Su kiekvienu jų gausime vis kitą skonį.“

 

Urtės Mikelevičiūtės, „VMG Master“ redaktorės, komentaras:

„Jeigu prieš dvejus metus laktozės netoleruojantiems išgerti cappucino kavos buvo misija neįmanoma, tai šiai dienai kavinės siūlo net ne po vieną, o po kelias opcijas. Be abejo, pats populiariausias išlieka sojų pienas, tačiau ir kavinės, ir jų lankytojai atranda migdolų, kokosų, net ryžių ir avižų pieną.“

 

Naujos kavinės „Raštinė“ komentaras:

„Mes svečiams siūlome net penkių rūšių pieno, įskaitant ir karvių. Pastebime, jog yra tikrai daug nevartojančių laktozės, tad stengiamės ir savo asortimentą kurti taip, kad būtume draugiški visiems. Pas mus ir šiaip daug sveikų desertų be cukraus.“

 

Itin didelio populiarumo sulaukusios nuo pat atidarymo dienos maisto vietos „Daily Poison“ komentaras:

„Mes savo svečiams siūlome avižų pieną, nes jis maistingiausias. Jame verdame košes.“

 Apie augalinį pieną kavinėse galite skaityti ir www.vmgonline.lt portale.

Straipsnį rasite ČIA.