Top

Apie sakę ir sakės barą Lietuvoje

Tekstas: Urtė Mikelevičiūtė, nuotraukos: Fumosumo ir unsplash.com
*straipsnio turinys skirtas tik alkoholio verslo specialistams

Sakė – tai tradicinis Japonijos fermentuotas alkoholinis ryžių gėrimas. Pastaraisiais metais jo populiarumas sparčiai auga. Gastronomijos sostinėse – Niujorke, Honkonge, Londone, Kopenhagoje, Paryžiuje – garsūs restoranai juo pildo vynraščius, mat gėrimas puikiai derinamas su patiekalais, o barmenai – savo lentynas ir kokteilių sudėtis. Jo populiarumas glaudžiai siejamas su umami skonį turinčių produktų populiarėjimu pasaulyje (umami – vienas iš penkių pagrindinių skonių, red. past.).

Apie sakę

Šis gėrimas gaminamas fermentuojant ryžius. Nors daugelis daro klaidą ir vadina sakę ryžių degtine arba ryžių vynu, visgi jo gamybos procesas artimesnis alaus gamybai.

Sakės gamyboje svarbiausi – ryžiai, vanduo, mielės, koji (ryžiai, apkrėsti specialiu pelėsiu) ir, be abejo, todži, kas japonų kalba reiškia sakės meistrą. Įdomu tai, jog šis gėrimas gaminamas ne iš valgomųjų ryžių – auginamos specialios ryžių veislės. Jos grynumas priklauso ne tik nuo ryžių veislės, bet ir jų apdorojimo – gaminant gėrimą, ryžių luobelė poliruojama. Kitas itin svarbus elementas – vanduo, nes nuo jo kietumo ar minkštumo priklauso sakės švelnumas. Kuo minkštesnis vanduo, tuo saldesnė ir švelnesnė bus sakė. Beje, mitas, jog sakė yra stiprusis alkoholinis gėrimas – jo stiprumas siekia 15–16 % alkoholio.

 

Sakės baras jau ir Vilniuje

Žinojote ar ne, bet ir Vilniuje veikia sakės baras. Nors svečiai labai po truputį pažįsta šį gėrimą, tačiau atradę ragauja ir degustuoja. „Fumosumo“ baras vienas tų, kuris nepabijojo į savo meniu įtraukti kelias japoniško gėrimo rūšis. Kaip pasakojo sakės baro savininkas Emilis Vaisovas, jo pažintis su šiuo gėrimu buvo prieš šešis metus, kai vyras gėrimą gavęs iš Japonijos ambasados ir su draugais paragavęs su austrėmis. „Nuo to laiko pradėjau domėtis šio gėrimo kultūra, pamenu, lankydamas barą Amsterdame, kuriame buvo net keliasdešimt rūšių sakės, supratau, kad to reikia ir Lietuvoje.“

Be abejo, „Fumosumo“ bare – ne tik sakė. Čia visuomet skamba kokybiška muzika, savaitgaliais proe pulto stovi didžėjai, platus kokteilių meniu bei prie sakės derantys sušiai ir kiti azijietiškos virtuvės patiekalai.

Barą galite sekti Instagram paskyroje: